Status studenta a povinné platby pojistného

20.07.2010 12:50

Platby pojistného během studia

 

Studenti středních či vysokých škol, kteří nepřekročili hranici 26 let a jsou dle zákona klasifikováni jako nezaopatřené děti, jež se soustavně připravují na své budoucí povolání, mají tzv. status studenta. Jinak řečeno to znamená, že jsou ekonomicky neaktivními obyvateli a neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Tyto platby za ně provádí stát. Po dobu studia studen neplatí ani sociální pojištění, neboť doba studia se považuje za náhradní dobu pojištění.  Náhradní doba studia trvá  do té doby, dokud délka studia nedosáhne po 18 roku věku šest let.

 

Jak to je s platbou pojistného při pokračování ve studiu na vysoké škole?


Většina studentů středních škol pokračuje ve studiu na vysoké škole, a tudíž během měsíců prázdnin, které jsou přechodem mezi jednotlivými studii, naplatí ani zdravotní ani sociální pojištění a není povinen se hlásit na žádný úřad. V této době se z hlediska zdravotního pojištění student považuje za nezaopatřené dítě, jež se soustavně připravuje na budoucí povolání a z hlediska sociálního pojištění je to považováno za náhradní dobu pojištění.
V případě, že absolvent vysoké školy bude pokračovat ve studiu na zahraniční vysoké škole, bude za něj hradit zdravotní a sociální pojištění stát za podmínky, že doloží zdravotní pojišťovně rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o tom, že studium zahraniční vysoké škole je obsahově srovnatelné se studiem vysoké školy v České republice.